Időpontfoglalás

FETAPHON
home-monitoring rendszer

Kalkulátorok


http://genium-med.hu/


 
Bejelentkezés
 
Azonosító:  
Jelszó:  
 
  Regisztráció >

Tájékoztató a petevezető átjárhatósági vizsgálatokról

 

Mi a petevezető?

 

A petevezeték (tuba uterina) a hasüreget a méhüreggel összekötő, simaizomból és nyálkahártyából álló, kürt alakú cső, mely perisztaltikus mozgásával szívó hatást fejt ki. Ezáltal a petefészekben képződött petesejtet a tüszőéréskor beszippantja és a méhüreg felé tereli. Megtermékenyítéskor a hímivarsejtek és a petesejt általában már a petevezetékben összetalálkoznak és itt következik be a megtermékenyülés.

Amennyiben a petevezető valamilyen okból kifolyólag (korábbi gyulladás, endometriosis, fejlődési rendellenesség) elzáródott, akkor meddőség alakul ki. A meddőségek kb. 30 %-a méhkürt eredetű.

 

 

 

Milyen esetekben érdemes a petevezető átjárhatósági vizsgálatot elvégezni?

 

 • ismeretlen eredetű meddőség kivizsgálásakor (legalább 18 hónapja nem következik be spontán terhesség)
 • inszeminációs kezelések előtt
 • ultrahang vizsgálat során észlelt rendellenesség pontosításához

 

Petevezető átjárhatósági vizsgálat lehetséges módozatai Magyarországon:

 

 1. Ultrahangos petevezető átjárhatósági vizsgálat: HYCOSY
 2. Röntgenes petevezető átjárhatósági vizsgálat: HSG
 3. Hastükrözéses petevezető átjárhatósági vizsgálat: laparoscopos chromopertubatio
 4. Méhtükrözéses petevezető átjárhatósági vizsgálat: hysteroscopia

 

 

1. Ultrahangos petevezető átjárhatósági vizsgálat:

HYCOSY – Hystero-salpingo contrast sonográfia

 

A méhüreg és a petevezetők ultrahangos pozitív kontraszt anyagos vizsgálata. A procedúra ambuláns módon végezhető. Ennek során az ultrahangot visszaverő folyékony kontrasztanyagot juttatunk egy katéteren keresztül a méhüregbe. A kontrasztanyag kirajzolja a méhüreg alakját, illetve a folyadék a petevezetőkön keresztül kiáramlik a hasüregbe, ezáltal megjeleníti az ultrahanggal egyébként nem vizsgálható petevezetőket.

A kontrasztanyag tejcukrot tartalmazó steril folyadék, a kontraszt hatás alapja a tejcukorhoz kötődő mikrobuborékok ultrahangot visszaverő képessége. 

 

Mikor végezzük?

A legoptimálisabb idő a menstruációt követő 10 napon belül

 

HYCOSY vizsgálat ellenjavallatai:

 1. Aktív kismedencei gyulladás
 2. Allergia a kontrasztanyaggal szemben
 3. Menstruáció

 

A vizsgálat menete:

Hüvelyi ultrahangvizsgálatot végzünk a kismedencei viszonyok megállapításához. A méhszájat egy egyszer használatos nőgyógyászati feltáróval látótérbe hozzuk. Szükség esetén a méhszájat egy eszközzel rögzítjük. A méhnyakon keresztül egy szondával leellenőrizzük a méhet. A katétert feljuttatjuk a méhnyakon keresztül. A katétert a végén lévő ballon felfújásával rögzítjük. A feltáró és a méhszájkifogó eszközöket eltávolítjuk. Ismét hüvelyi ultrahangot végzünk, miközben a katéteren keresztül bejuttatjuk a kontrasztanyagot.

A képeket értékeljük, a 2, 3 és 4 dimenziós képeket off-line átalakítjuk és értékeljük. Leletet készítünk megfelelő fotódokumentációval.

A páciens 20 percig fekvő állapotban pihen, miközben megfigyeljük. Ezután ultrahanggal ismételten leellenőrizzük a vizsgálati területet.

Hycosy felvétel, mindkét oldalon átjárható petevezető

(Dr. Timmermann Gábor felvétele)


 

HYCOSY lehetséges szövődményei:

 1. allergia a kontrasztanyaggal szemben
 2. méhfal sérülés (perforáció)
 3. gyulladás
 4. vérnyomás esés

 

Megjegyzés:

A Hycosy vizsgálat sajnos társadalom biztosítás terhére csak kevés helyen elérhető. Magánintézményekben azonban végeznek ilyen beavatkozást (pl. Magzati Diagnosztikai Központ, www.ultrahangvizsgalat.hu), melynek ára kb. 50.000,- forint.

A vizsgálat előtti 3 este Betadine hüvelykúp használata javasolt. A vizsgálat előtt 3 órán belül ne étkezzen. A vizsgálatra kísérővel érkezzék, lehetőleg aznap ne vezessen.

 

 

2. Röntgen kontrasztanyagos petevezető átjárhatósági vizsgálat:

HSG – Hystero-salpingográfia

 

Mikor végezzük?

A legoptimálisabb idő a menstruációt követő 10 napon belül

 

HSG vizsgálat ellenjavallatai:

1.      Aktív kismedencei gyulladás

2.      Allergia a kontrasztanyaggal szemben

3.      Menstruáció

4.      hüvelyi fertőzés (negatív hüvelyváladék tenyésztés javasolt)

 

A méhüreg és a petevezetők röntgen kontraszt anyagos vizsgálatának menete:

A procedúra általában ún. egynapos sebészeti beavatkozás keretein belül végezhető állami fekvőbeteg intézményekben. Ennek során röntgensugarat elnyelő folyékony kontrasztanyagot juttatunk egy katéteren vagy a méhszájra felerősített ún. Shultze-eszközön keresztül a méhüregbe. A kontrasztanyag kirajzolja a méhüreg alakját, illetve a folyadék a petevezetőkön át kiáramlik a hasüregbe, ezáltal megjeleníti azt. A kontrasztanyag a petevezető(k) átjárhatósága esetén tócsaszerűen felhalmozódik a petevezető belső szájadékánál.

Amennyiben a vizsgálatot ultrarövid altatásban, vagy altató-nyugtató-fájdalomcsillapító gyógyszerek védelmében végzik, lehetőség van a folyadék nagyobb nyomással való befecskendezésére. Ennek segítségével a lezárt de folyadékkal megnyitható petevezetők átfújhatók.

 

HSG lehetséges szövődményei:

1.      allergia a kontrasztanyaggal szemben

2.      méhfal sérülés (perforáció)

3.      gyulladás

4.      átmeneti vérnyomás esés

 

 

HSG felvétel, mindkét oldalon telődés látható

 

 

3. Hastükrözéses petevezető átjárhatósági vizsgálat:

laparoscopos chromopertubatio (LSK)

 

Mikor végezzük?

A legoptimálisabb idő a menstruációt követő 10 napon belül

 

A laparoszkópia görög eredetű szó, melynek jelentése: "hastükrözés". Laparoszkópia alatt az orvosok műtéti beavatkozást értenek, mely a hasüreg nagyobb metszéssel történő megnyitása nélkül teszi lehetővé a hasűri szervek – a nőgyógyászatban a kismedencei szervek megtekintését, bizonyos betegségek kórismézését, és egyes műtétek (pl.: összenövések oldása, petefészektömlők leszívása, művi meddővététel stb.) elvégzését. A laparoszkópiának jelentős szerep jut a meddőség okainak keresésében is.

 

Kivizsgálás laparoszkópia előtt

A hasműtétek előtt a szokásos laboratóriumi, belgyógyászati, röntgen- és esetleg egyéb szükséges vizsgálatokat végezzük (részletekért lásd a „Tájékoztató a nagyműtétekhez”). A nagyműtéti kivizsgálás részben az altatás miatt indokolt, részben azért, mert esetenként - ha a laparoszkópos lelet indokolja - ugyanabban az altatásban a szükséges hasműtét is elvégezhető.

 

Előkészületek laparoszkópiához

A beteg a műtét előtti napon hashajtót, a műtét reggelén beöntést kap, hogy a telt belek ne akadályozzák a kismedencei szervek megtekintését a laparoszkópia során. Leborotváljuk a szeméremtest szőrzetét, ezzel segítve elő a bőrfelület hatásos műtét előtti fertőtlenítését. A műtét, altatásban történik, ezért előző este a beteg nem vacsorázhat, de folyadékot éjfélig bőven fogyaszthat. Este altatót, délelőtt pedig - a műtőbe szállítás előtt - nyugtató- fájdalomcsillapító injekciót kap. A műtétet közvetlenül megelőzően lehetőleg a bal vénájába vékony műanyag csövecskét (kanült) vezetünk, melyen keresztül az altató gyógyszereket és a cseppinfúziót kapja.

A műtét menete:

A hüvelyen keresztül felhelyezzük a méhnyakba a petevezető átjárhatósághoz szükséges katétert, vagy Schultze-eszközt.

A hasat fertőtlenítő oldattal lemossuk többször is, a köldököt alaposan kitöröljük fertőtlenítővel. A hasfalat megemelve a köldökgyűrű belső oldalán szikével egy metszést végzünk, majd egy hegyes trokárral átszúrjuk a hasfalat. A trokárt kihúzva a portba behelyezzük a kamerát. A hasüreget melegített széndioxiddal felfújjuk, hogy a hasfal elemelkedjen a belektől. A beteget a feje irányában kb. 10-15 fokkal megdöntjük, hogy a belek a rekeszizom felé csússzanak, ezáltal javuljanak a látási viszonyok.

A csípőtövis felett egy kisebb nyílást ejtünk, majd azon bejuttatjuk a manipulációhoz a segédeszközünket (fogó, olló stb.). A méhnyakba felhelyezett eszközön keresztül egy kék festéket (Metilén-kék) fecskendezünk, mely feltölti a méhüreget, majd a petevezetőket, végül kifolyik a hasüreg felé a petevezetékek szájadékán. Ezt a kamerán keresztül tökéletesen lehet látni.

Amennyiben szükséges, a laparoszkópia során terápiás beavatkozásokra is sor kerülhet:

 • Összenövések oldása
 • Lezárt petevezető megnyitása
 • A méhfalban lévő myomák eltávolítása
 • Endometriosis okozta csomók eltávolítása
 • Stb.

 

LSK ellenjavallatai:

1.      Általános altatással szembeni ellenjavallatok

2.      Heveny kismedencei gyulladás

3.      Menstruáció

4.      Többszörös nagy hasi műtét az előzményben

 

LSK lehetséges szövődményei:

 1. Vérzés
 2. Bélsérülés
 3. húgyhólyag sérülés
 4. altatási szövődmények
 5. méhfal sérülés (perforáció)
 6. gyulladás

 

 

4. Méhtükrözéses petevezető átjárhatósági vizsgálat: hysteroscopia (HSK)

 

 

A hysteroscopia szó görög eredetű és méhtükrözést jelent. A méhtükrözés a méhnyakon át felvezetett száloptikás endoszkópos eszközt jelenti. A méhüreget folyadékkal töltjük fel, hogy a méhüreg kitáguljon és láthatóvá váljék a méhüreg és a petevezetők belső szájadéka. A HSK-nak három formája van:

 • Diagnosztikus hysteroscopia hagyományos hysteroscoppal – feltárást és méhnyaktágítást igényel, altatásban végezzük
 • „No touch” vagy office hysteroscopia – vékony optikával, feltárás nélkül bejuttatható a méhüregbe, gyakorlatilag érintés nélkül (=no touch), altatás nélkül
 • operatív hysteroscopia vagy resectoscopia – méhen belüli beavatkozásokhoz (pl. polyp vagy myoma eltávolítás) készített operációs eszközzel végezett hysteroscopia

 

A petevezetők átjárhatóságának vizsgálata ilyen módszerrel lehet indirekt – a petevezetők a folyadék hatására megnyílnak, vagy festékkel áramlás mutatható ki a petevezetők irányában – vagy lehet direkt laparoscopiával kombinálva. A méhtükrözés kapcsán a méhüreg felől lehetőség van a méhkürtök alulról való katéterezésére, mely az elzáródott petevezetők megnyitására alkalmas módszer.

 

 

 

 

HSK ellenjavallatai:

·        Általános altatással szembeni ellenjavallatok

·        Heveny kismedencei gyulladás

·        Menstruáció

·        Többszörös nagy hasi műtét az előzményben

 

HSK lehetséges szövődményei:

  • Vérzés
  • húgyhólyag sérülés
  • altatási szövődmények
  • méhfal sérülés (perforáció)
  • gyulladás

 

 

 

A petevezeték átjárhatósági vizsgálatok összehasonlítása

 

Vizsgálati módszer

előnyök

hátrányok

Hycosy

Ambulánsan elvégezhető, nincs röntgen sugárterhelés, nincs altatás, jól dokumentálható

Nem alkalmazható nagy nyomás, nincs információ a kismedencei viszonyokról, nincs terápiás lehetőség, drága (kb. 50.000 Ft)

HSG

Kis megterhelés, társadalombiztosítás terhére elvégezhető

Nem alkalmazható nagy nyomás, nincs információ a kismedencei viszonyokról, nincs terápiás lehetőség, röntgen sugár terhelés

Laparoscopia

Legpontosabb eredmény, kismedencei viszonyokról, betegségekről információ, terápiás lehetőségek, szövettani mintavétel, altatás

Műtét vállalása, több napos procedúra, többféle és súlyosabb lehetséges szövődmények

Hysteroscopia

Legpontosabb eredmény a méhüregről, méhen belüli elváltozások terápiájára lehetőség

Nincs információ a kismedencei viszonyokról, méhnyak tágítást ill. altatást igényelhet.

 << vissza